Радно време:
Понедељак – Петак
07 – 20ч

Суботом
07 -20ч

Недељом
(дежурни објекти)
07 – 19ч

Радно време по службама

Актуелности

Актуелности
Кликните за увећање
Cela vest
СТРУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПОСВЕЋЕНА ИСТРАЖИВАЊУ/СТАНДАРДИЗАЦИЈИ УПИТНИКА „УЗРАСТИ И РАЗВОЈ ДЕТЕТА“ (УРД ASQ)

Стручна Конференција, у организацији Удружења педијатара Србије, одржана је 31. маја 2019. године у хотелу „Палас“ у Београду.
На Конференцији су  презентовани резултати стандардизације,  обзиром да је завршено истраживање/  стандардизација Упитника „Узрасти и развој детета“ (УРД- ASQ), које је прошле године спроведено на нивоу педијатријских служби у Србији, у сарадњи Удружења педијатара Србије са Институтом за психологију Филозофског факултета у Београду, а уз подршку Министарства здравља Републике Србије и Фондације за отворено друштво.На Конференцији су  разматрани предуслови да се стандардизовани Упитник „Узрасти и развој детета“ (УРД), као инструмент обавезног скрининга развојних кашњења деце, уведе у рутинску примену у свим домовима здравља у Србији.
Наш Дом здравља је био један од 44 у коме су едуковани педијатри из службе за здравствену заштиту предшколске деце, др Весна Станисављевић и др Нада Илић учествовале у истраживању, а кao резултат добре сарадње  за учешће и допринос у истраживању, уручене су захвалнице.
Конференцији су, из Дома здравља Крагујевац,  присуствовале др Весна Станисављевић, педијатар и шефица Развојног саветовалишта, која је и презентовала искуства у току истраживања и др Нада Миловановић, помоћница директора за медицинске делатности, док је као представник града била присутна др Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравство и социјалну заштиту.
Кликните за увећање
Cela vest
Акција Селу у походе - Грбице
Дом здравља Крагујевац учествовао је у заједничкој акцији "Селу у походе" у Грбицама, коју традиционално организује Градска организација Црвеног крста Крагујевац са сарадницима. Заинтересовани мештани могли су да измере вредност шећера у капиларној крви, вредност крвног притиска, а обављени су и индивидуални разговори.  У акцији гинеколог Службе за здравствену заштиту жена  радила је едукацију самопрегледа дојке и палпаторни преглед дојки, а такође упућивала  мештанке на организовани скрининг рака дојке и скрининг грлића материце. Учесници акције били су представници Специјалистичко-консултативне службе, одељења интерне медицине који су обавили прегледе и екг дијагностику, док је  сестра поливалентне патронаже одржала предавање за ученике школе у селу. О значају саме акције говори и велики одзив мештана села Грбице.Кликните за увећање
Cela vest
31.05.2019. - Светски дан без дуванског дима
Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана.
Кампања има за циљ да различите циљне групе упозори на здравствене и друге ризике који се повезују са употребом дувана и подстакне доносиоце одлука да усвоје делотворне мере, засноване на доказима, којима се смањује употреба дувана и изложеност дувану.
Тема Светског дана без дувана 2019. године је „Дуван и здравље плућа”, а обележава се под слоганом „Не дозволите да због дувана изгубите дах”.
Дома здравља Крагујевац обележио је Светски дан без дувана, централном акцијом у Тржници на Аеродрому. Била је ово прилика за још једну контролу здравствених параметара – мерили смо крвни притисак и шећер у крви, делили промотивни материјал, спроводили здравствено васпитни рад. Самој манифестацији предходила је конференција за медије на којој су најављене активности, а конференцији испред Дома здравља Крагујевац присуствовала је прим. др Наташа Николић, начелница службе за здравствену заштиту одраслих.Кликните за увећање
Cela vest
Развојно саветовалиште на Петом Конгресу ДЕАПС-а

На Златибору од 23. до 26. маја, одржан је Пети Конгрес Друштва за дечију и адолесцентну психијатрију и сродне струке Србије - ДЕАПС. На Конгресу је презентован рад Развојног саветовалишта Дома здравља Крагујевац, "Прекретнице у развоју по узрастима детета - Подсетник за будуће родитеље", приказан као постер презентација.
Подсетник за родитеље је дат кроз прекретнице у развоју по узрастима детета за:
Грубу моторику, фину моторику, говор, социјализацију (друштвеност).
Прекретнице представљају развојни циљ који дете треба да достигне у одређеном узрасту.
Процес бриге о деци почиње у најранијој фази њиховог живота и зависи од окружења у којем дете расте. Оптимални услови у његовом дому, интерактиван однос са родитељима/старатељима, у великој мери утичу на добробит детета. Прве године живота представљају критичан период прилагођавања и реаговања на подстицаје. Када су деци ускраћени адекватни подстицај и заштита, штетни ефекти могу да доведу до дугорочних последица за дете, породицу и заједницу уопште.
Здравствени професионалци  Дома Здравља Крагујевац су стручно оспособљени да буду адекватна подршка раном развоју сваког детета у нашој заједници. Здравствене службе, здравствени професионалци  и стручна помоћ кроз услуге у заједници имају важну улогу у промовисању дечјег развоја.

 

 
Кликните за увећање
Cela vest
Спроведена акција бесплатних превентивних прегледа

Дом здравља Крагујевац успешно је спровео још једну акцију бесплатних превентивних прегледа, коју је покренуло Министарство здравља, у циљу ране дијагностике и превенције. Превентивни прегледи подразумевали су ултразвук абдомена, интернистички преглед (мерење шећера у крви, контрола притиска и ЕКГ-а), офртамолошки преглед.  Прегледе су могли, без заказивања термина, да обаве сви заинтересовани суграђани, као и они без здравственог осигурања. У овој мајској акцији превентивне прегледе обавило је 178 суграђана, и том приликом урађено је 57 ултразвучних прегледа, 51 преглед код интернисте и 70 прегледа код офтамолога.
Приказано 1 - 5 од 55 вести | Страна 1 од укупно 11

< Previous 1234567891011 Next >
 

Arhiva 2018. godina
Arhiva 2017. godina
Arhiva 2016. godina
Arhiva 2015. godina
Arhiva 2014. godina
Arhiva 2013. godina

Arhiva 2012. godina
Arhiva 2011. godina
Arhiva 2010. godina

Здравље је наше највеће благо

Ми смо ту да Вам помогнемо да унапредите Ваше здравствено стање и пребродите тешкоће