Радно време:
Понедељак – Петак
07 – 20ч

Суботом
07 -20ч

Недељом
(дежурни објекти)
07 – 19ч

Радно време по службама

Ordinacija - Internet TV

Ordinacija - Internet TV

Ordinacija 14.04.2017
Dr sci med Saša Milićević :Strano telo u disajnjm putevima kod dece je relativno cesta pojava I predstavlja stanja koja mogu biti izuzetno urgentna a nekad su takva da ih roditelji ne prepoznaju odmah…
Psiholog Dragana Stankovic : Porodica je prava škola za život u kojoj dete stiče osnovno znanje o ljudima, o njihovim međusobnim odnosima i o životu i njegovim problemima. Tu stiče prva iskustva koja će kasnije u životu primeniti. Zato je i vaspitanje dece u porodici jedan od najtežih i najodgovornijih zadataka koji nije ni malo lak „posao“. To vrlo dobro znaju svi roditelji, a naročito oni koji su svoje klince razmazili dok su još bili sasvim maleni …
Nutricionista Ana Petrovic Prihvatanje zdravih stilova života, koji uključuju redovnu fizičku aktivnost, dovoljno odmora i sna, izbegavanje duvana, zdravu ishranu, predstavlja najbolju odbranu protiv neizbežnog starenja.Možete da usporite starenje na ćelijskom nivou tako što ćete birati hranu koja ima antiinflamatorna svojstva i bogata je antioksidantima, kao što su: voće jakih boja, povrće, ribe iz hladnih mora.

Ordinacija 13.04.2017
Mr sci. med. Dr Srđan Milićević :Pojednostavljeno, zujanje nastaje kada se desi neka od prepreka u prenosu zvuka od spoljne sredine do centara za sluh u kori velikog mozga. Na nivou spoljnog slušnog kanala to može biti nakupljanje ušne masti (cerumena); u srednjem uhu to može biti upale, otoskleroza, oboljenje Eustahijeve tube, sekret u uhu. U unutrašnjem uhu gde je i najveći broj uzroka mogu biti oštećenja završnih delova slušnog živca (staračka nagluvost, akustička trauma, akutna nagluvost, Menierova bolest). Na daljem putu do centara u mozgu mogu se naći mnogi uzroci: tumori slušnog živca, multipla skleroza, posledica povrede glave, vaskularna oboljenja, hipertenzija…
Psiholog Marija Milenkovic : ne postoji veća pretnja braku od prevare. Godine, pa čak i decenije teško zarađenog poverenja mogu pasti u vodu, ako jedan partner iz bilo kog razloga, zaboravi na zavet vernosti. Može li brak ipak opstati posle prevare?
Nutricionista Verica Djokic : Ova dijeta je veoma restriktivna jer plan ishrane omogućava unos ispod 1.200 kalorija dnevno pa se sprovodi samo kratkoročno.Dijeta sa tunjevinom se drži tri dana, a zatim četiri dana normalno jedete. Za vreme dijete svakog dana porcija tunjevine je obavezna. Tokom ove dijete dozvoljeno vam je da pijete čaj, crnu kafu i vodu. Promoteri tri dana tuna dijete kažu da možete izgubiti do pet kilograma.

Ordinacija 12.04.2017
Prof. dr Radoš Zečević : Atletsko stopalo predstavlja gljivičnu infekciju stopala koja se najčešće javlja kod mladjih osoba. Ovo stanje uzrokuju dermatofitne gljivice koje rastu u vlažnim uslovima. Atletsko stopalo je učestalije kod ljudi čija se stopala pojačano znoje. Može se širiti i nošenjem cipela ili upotrebom predmeta lične higijene inficirane osobe…
Psiholog Dragana Stankovic : detetu nikako ne smete reći da vam smeta, jer će to shvatiti kao da nemate vremena za njega, da su vam preče neke druge stvari. Posledica svega toga biće potpuni gubitak želje kod detete da provodi vreme sa porodicom, a nedostatak komunikacije sa roditeljima može prouzrokovati raznorazne druge probleme. Umesto da mu kažete Smetaš mi, pokušajte lepo da mu objasnite da imate nešto važno da obavite, ali da ćete mu po završetku toga pružiti svu moguću pažnju i odgovoriti na sva njegova pitanja.
Nutricionista Ana Petrovic : Beli luk , Celer , Masna riba , Maslinovo ulje su samo neke od namirnica koje snižavaju povišeni krvni pritisak . Terapija hipertenzije lekovima je doživotna i zato se pre početka terapije preporučuje detaljno ispitivanje i pokušaj regulacije pritiska ishranom. Danas se smatra da je ishrana najvažniji način borbe protiv povišenog krvnog pritiska, bilo da se koriste samo namirnice koje snižavaju pritisak bilo u kombinaciji sa lekovima.

Ordinacija 11.04.2017
Dr. Zoran Lekić : Laserska liposukcija je operativna metoda kojom se selektivno odstranjuje masno tkivo sa delova tela na kojima se prekomerno nataložilo. Potom se kroz mali rez na koži (3-5 mm) uvlači kanila, te se putem vakuuma, laserski asistirano usisava masno tkivo. Na taj način masne ćelija su zauvek uklonjene sa tog mesta.Treba napomenuti da liposukcija nije metoda mršavljenja, već oblikovanja tela.
Psiholog Marija Milenkovic : Muškarci obožavaju žene koje su samostalne i kojima nije potrebna muška potvrda za svaku sitnicu. To su one žene koje znaju da su snažne, znaju da žive svoj život i ne treba im muškarac koji će svet prilagođavati njima. Svi volimo da se neko brine o nama, pa tako i muškarci. Njima je posebno drago kada žena koja im se sviđa pokazuje interes i brigu za njih i za stvari koje su im važne. Brižnost je uvek na ceni. Žena koja živi svoj život i neopterećena je time da muškarca brzo veže uz sebe vrlo je privlačna. Za nju smisao života nije udaja i muškarac, ona zna da uživa u odnosu neopterećeno i opušteno. Upravo zbog toga baš takva žena najbrže i dobije muškarca.
Nutricionista Verica Djokic : Većina studija ističe važnost DHA, koji se nalaze samo u ribi, za razvoj mozga fetusa i novorođenčeta. Ističe se i pozitivna veza između dovoljnog unosa esencijalnih masnih kiselina i DHA i mentalnog i psihomotornog razvoja te poboljšane sposobnosti učenja deteta predškolskog uzrasta. S obzirom da se deficit esencijalnih masnih kiselina i DHA povezuje sa nekim poremećajima, poput poremećaja pažnje i hiperaktivnog poremećaja (ADHD) kao i disleksije i dispraksije, smatra se da dovoljan unos tih nutrijenata smanjuje rizik od navedenih poremećaja.

Ordinacija 10.04.2017
Akademik prof. dr Nebojša Radunović : jedan od interesantnih segmenata medicine koja se bavi bebom koja jos uvek nije izasla iz utrobe majke je onaj period kada mi mozemo dobar deo bolesti koje pocinju da se razvijaju u utrobi majke sprecimo ili pak potpuno eliminisemo…
Psiholog Dragana Stankovic : Darovita deca se međusobno razlikiju, a poznato je i to da je njihov razvoj neujednačen. Neki od njih će imati više izražene verbalne sposobnosti, neki će biti jaki u logičko-matematičkom području, a neki će postizati neverovatne rezultete u telesnom-kinestetičkom području. Ali to što su odlični na jednom intelektualnom polju, ne znači da su im ostale sposobnosti visoko iznad proseka Nutricionista Verica Djokic : Riba je najbolje nutritivno balansirana namirnica, lakše se vari od mesa, a prepuna je vitaminima i mineralima. Osim toga, sadrži omega 3 masne kiseline, a ima manje masti i holesterola, posebno u odnosu na crveno meso. Omega 3 masne kiseline moraju da se unose kroz hranu jer ljudski organizam nije u stanju da ih stvara, a neophodne su za razvoj mozga. Istraživanja su pokazala da uvođenje ribe u ishranu bebe do 9. meseca smanjuje rizik od pojave ekcema i drugih problema sa kožom. Ribu za bebu možete u početku kuvati, a kasnije (od osmog meseca) je pecite u rerni ili spremajte na roštilju

Najava za emisiju Ordinacija 27.03.2017
Akademik prof.dr Nebojsa Radunovic : Ako je priroda "udesila" da menstrualni ciklus počinje sa 13 godina, to je onda znak da je tada vreme da počne priprema za reprodukciju. Zato sam zagovornik teze da bi idealno bilo da žene prvi put rode u dvadesetim godinama života da bi što duže očuvale vitalnost. Ali kada se vratimo nekoliko stotina godina unazad, rađanje u mladosti uopšte nije bila neobično . Čim joj je dala menstrualni ciklus, priroda je ženi poručila: "Sada si spremna za stvaranje porodice". Ako se ovaj dar prirode zapušta i ne koristi, organizmu se šalje poruka da mu to i to ne treba. Jer, jajne ćelije u organizmu čekaju da budu upotrebljene. Ukoliko se predugo čeka, s vremenom, posebno nakon 35. odnosno 40. godine, jajne ćelije propadaju i njihov broj se smanjuje, pa su šanse za začeće sve manje.
Psiholog Dragana Stankovic : U većini porodicа nije običаj dа se sа decom plаnirа budžet niti dа se sа njimа rаzgovаrа o pitаnjimа vezаnim zа novаc. Ovа nаvikа dovodi do togа dа je većinа odrаslih i tinejdžerа finаnsijski nepismenа.Decа trebа dа imаju svoj novаc koji redovno dobijаju.Trebа se potruditi dа se detetu dаje bаrem mаlo novcа. Nа primer, аko ne postoji drugа mogućnost, dete trebа dа ostаvljа sebi bаr kusur od kupovine. Ali bolje bi bilo dа to bude mаlа sumа koju će redovno dobijаti. Džepаrаc ne trebа dа pokrivа sve detinje potrebe. Dete trebа dа bude motivisаno dа nešto i zаrаdi. Nа primer, može mu se ponuditi mogućnost dа zаrаdi novаc tаko što će nešto urаditi zа porodicu. Pod i prаšinu, recimo, može dа briše bez nаdoknаde, аli zа prаnje аutа može dobiti mаli „bаkšiš”.
Nutricionista Verica Djokic : Tuna je riba otvorenih mora i pripada rodu riba iz porodice Skušovki. Pripadnik je takozvanih „plavih riba“. Ne samo što su izuzetno ukusne zato što su masnije, nego plave ribe su i nutritivno kvalitetnije, jer imaju veći udeo dragocenih omega-3 masnih kiselina, pa samim tim imaju veći uticaj na zdravlje čovjeka. Nutricionisti su odavno utvrdili da ribu treba jesti najmanje tri puta nedjeljno, ali retki su oni koji se drže ovog pravila. Istraživanja pokazuju da potrošnja ribe na našim prostorima iznosi svega, oko 4 kilograma godišnje po stanovniku. Jedna od najčešće konzumiranih riba je tuna ili tunjevina, koja se može naći u svežem, zamrznutom ili konzerviranom obliku.
Nutricionista Ana Petrovic : Da bi smo sprečili osteoporozu treba se pridržavati sledećih saveta:Ne konzumirajte više od 1g protein dnevno na kg telesne tezine. To znači da bi meso mogli da konzumiraju najviše jednom dnevno, a idealno bi bili kada bi uvrstili u ishranu ribu, jer on sadrži više esencijalnih masnoća, a manje estrogenskih hormona.Radi unošenja minerala oslonite se na semenke i koštunjavo voće. A ne na mlečne proizvode. Mlečni proizvodi, naročito sir imaju mnogo belančevina i estrogenskih hormona, a malo magnezijuma. Puna kašičica mlevenih semenki na dan daje vam mnogo kalcijum a, magnezijuma i esencijalnih masnoća.Svakodnevno vežbajte. Najbolje vežbe su one pod opterećenjem, pri kojima se koriste i donji gornji telesni mišići. Izbegavajte kafu i gazirane proizvode.

Najava za emisiju Ordinacija 28.03.2017
Dr. Zoran Lekić : Masno tkivo je sastavni deo građe čoveka, a svojom količinom i rasporedom bitno utiče na oblik i izgled tela. Masno tkivo kod normalno građenih osoba sadrži otprilike ujednačen broj masnih ćelija, dok kod patološki gojaznih osoba broj masnih ćelija može biti i višestruko veći. Povećana količina masnog tkiva može prouzrokovati dva osnovna tipa poremećaja: opštu gojaznost koja vremenom može prerasti u ozbiljnu psiho-fizičku bolest i celulit koji najčešće predstavlja estetski problem i pojavljuje se isključivo kod žena. Na pojedinim delovima ženskog tela postoje u tom smislu već predodređena mesta za nakupine masnog tkiva. To su prvenstveno struk, zatim bedra, unutašnja strana kolena i natkolenica, gležnjevi, nadlaktice i podbradak. Kako će se masno tkivo rasporediti po telu,određuju dva faktora: nasledni faktor i ishrana.

Psiholog Marija Mlenkovic : Oslušnite svog partnera. Možda ste ponekad preokupirani svojim brigama i mislima pa zanemarujete njegove probleme. Nekad on treba da bude prioritet, a ne vi. Ako stavite seks na dno vaše liste prioriteta, stvari će da krenu nizbrdo. Iako seks nije garant za dugu i uspešnu vezu, nedostatak istog je ubica brakova. Važno je da uvek budete na seksi oprezu. Škakljive porukice mogu da učine čudo, kao i razmena „onih” pogleda za večerom ili zavodljivi hod po dnevnoj sobi. Ponekad je i maženje dovoljno. Nikada nemojte da zaboravite na to.

Kometicar Maja Srdanov : U ranoj fazi strije se mogu delimično  ukloniti melemima na biljnoj bazi koji sadrže lekovite biljke kao što su aloe vera, kantarion, čičak, badem, lavanda, maslina, neven i druga biljna ulja koja pomažu da se ublaže ožiljci, što strije zapravo i jesu. Ishrana je veoma bitna što podrazumeva unos dovoljne količine vitamina koji održavaju elastičnost kože i utiču na proizvodnju kolagena, a to su vitamin B6, vitamin C, vitamin E i mineral cink. Savet za uklanjanje strija : Desetak kašika maslinovog ulja pomešajte sa crnom kafom tako da masa postane gusta i time masirajte predeo zahvaćen strijama oko 5 minuta. Zagrejte peškir i obmotajte ga oko masiranog dela te držite oko 25 minuta. Isperite smesu sa butina tek nakon skidanja peškira, mlakom vodom. Namažite hranljivu kremu ili melem za strije. Maslinovo ulje u kombinaciji sa kafom stimuliše obnavljanje kože. Ukoliko ovom beauty ritualu posvetite pola sata, tri puta nedeljno, već nakon 2 nedelje primetićete značajnu razliku!

Najava za emisiju Ordinacija 29.03.2017
Psiholog Dragana Stankovic: Pokazite detetu da ga volite.  Ovo je definitivno najlakši korak. Pokažite detetu rečima, gestovima, osmehom da je voljeno i zaštićeno. Time što mu pokazujete ljubav istovremeno ga učite da i samo voli. Ne sudite unapred deci dok vam govore šta im se desilo. Pustite ih da vam sve ispričaju i da tom prilikom iskažu šta osećaju povodom toga, pa tek im onda recite kako se vi osećate. Ukoliko vaše dete oseća bes, ljubomoru ili je ljuto, kažite detetu da ne reaguje odmah već da na primer razmisli malo ili udahne duboko pre nego što nastavi dalje. Ukoliko vaše dete oseća tugu, ne sputavajte ga, odnosno usmeravajte ga na pozitivne misli ili ga usmerite da radi nešto to če drugu decu usrećiti. Jako je važno da izdvojite vreme za igru sa decom. Ona kroz igru ispoljavaju svoja osećanja, ali je isto tako važno da se dete igra i samo jer se na taj način podstiče kreativnost i mašta kod deteta.
Prof dr Rados Zecevic : Alopecija areata je bolest koja izaziva opadanje kose na krugove (na pečate) najcesce se javlja kod nlade populacije. Ona se razvija kada imuni sistem napadne folikule dlake, što dovodi do gubitka kose. Nagli gubitak kose može da zahvati kožu glave i druge delove tela. Uslov retko rezultira do potpunog gubitka kose ili alopecija universalis, ali može da spreči kosu da raste nazad. Kada kosa ne raste nazad, moguće je da kosa opadne ponovo. Stepen gubitka kose i obnavljanje rasta variraju od osobe do osobe.
Nutricionista Ana Petrovic : Bol je način na koji vam telo govori da nešto nije u redu. Mnogi koriste analgetike (sredstva protiv bola) da ga ublaže. Mnogi lekari će posavetovati pacijenta da popije nekoliko aspirina ili brufena (ibuprofen) i nastave sa svojim poslovima. Ali, da li je to zaista bezbedno? Ukoliko se stalno koriste, aspirin i brufen mogu da imaju neželjene posledice kao što su anemija, oštećenje DNK, oštećenje sluha, hipertenzija, komplikacije gripa i srčane bolesti. Ali, gore od toga je što farmaceutski analgetici samo maskiraju bol ne dodirujući uzrok. Koja su Prirodna sredstva protiv bola.

Najava za emisiju Ordinacija 30.03.2017
Mr sci. med. Dr Srđan Milićević : Premda na prvi pogled deluje da je lako postaviti dijagnozu hroničnog oboljenja krajnika i odlučiti se za operaciju  u medicini, možda,  nema nejasnije i subjektivnije odluke za operaciju. Dodatnu zbrku pravi i činjenica da svaki lekar pa i laik ima svoje „stručno“ mišljenje o operaciji krajnika.Koliko se u ovom problemu lutalo neka posluže sledeći podaci: 1934. godine u SAD 61% školske dece je bilo tonzilektomirano, a 1954. godine  32% regruta u Engleskoj je bilo tonzilektomirano. Danas su ti procenti jednocifreni.Mi ni danas  nemamo sigurne i pouzdane laboratorijske ili radiološke parametre kojima lako razdvajamo zdrave od bolesnih krajnika. Vidljivost organa kao i jasni znaci upale ne daju nam veliku  prednost u proceni potrebe za operacijom. Imunološka i histohemijska istraživanja koja mogu jedina dati uvid u stanje hronično izmenjene tonzile su komplikovana, skupa i neprikladna za svakodnevnu praksu.
Psiholog Marija Mlenkovic : Prvih par sastanaka se samo ljubite i mazite, ali kada dođe do seksa tada i pritisak raste. Svi se nadamo da je između nas elektricitet, hemija i vatromet; međutim prirodno je da bude i malo čudnih situacija. Dajte šansu seksu neko vreme, ali ako mesecima vidite da vam ne ide u krevetu, najbolje je da krenete dalje. Ako ste sa osobom koja ima neku vrstu zavisnosti, a vi ne možete da živite sa tom činjenicom – najbolje je da ni ne zalazite dublje u taj odnos. Biti nekom podrška je jedna stvar, ali nekog podržavati u njegovoj zavisnosti – je sasvim druga stvar.
Nutricionista Verica Djokic Kada se pogledaju reklamne kampanje velikih (i malih) savremenih farmaceutskih kuća, vidi se da svi preporučuju tablete ili kapsule sa omega-3 masnim kiselinama. Iako su savremeni lekovi i preparati bogati potrebnim vitaminima i mineralima, ipak je najzdravije uneti ih u organizam kroz prirodnu i zdravu (normalnu) hranu. Zato je potrebno jesti ribu nekoliko puta nedeljno kako bismo u telo uneli dosta hranljivih i lekovitih sastojaka.
Nutricionista Zvezdama Ljubenovic :  Zeleni sok od žita podstiče imunitet. Kod starijih osoba otklanja karakteristično usporeno kretanje i ujedno povećava stabilnost tokom kretanja, smanjuje bolove u mišićima i zglobovima prilikom promene vremena, povećava fizičku snagu i vitalnost.Kako da sami proizvedete zelene izdanke žita I napravite sok?

Najava za emisiju Ordinacija 31.03.2017
Psiholog Dragana Stankovic: Naučno je dokazano da tinejdžeri koji u sobi imaju kompjuter i li televizor postaju više "sedeći tip" i ne privlače ih sportovi ili se loše pokazuju u njima.Što se tiče fizičkih aktivnosti, trebalo bi naučiti dete da sport ne shvata kao obavezu već način života i nešto u čemu uživa. Neretko imamo priliku da od profesionalnih sportista čujemo da im svakodnevni treninzi nisu naporni, već predstavljaju pravo zadovoljstvo i vraćanje u detinjstvo, kada je igra bila neizostavan segment života. To treba da bude i životna filozofija svake porodice.
dr sci med Sasa Milicevic : bronhijalna astma se u većini slučajeva prvi put javlja u detinjstu. Prvi simptomi astme kao što su  gušenje, nedostatak vazduha ,„zviždanje“ u grudima stezanje u grudnom košu, najčešće su udruženi i javljaju se tokom noći ili u ranim jutarnjim satima.Intenzitet simptoma, njihova učestalost i trajanje mogu biti različiti i uzrokovani čitavim nizom nadražaja, te je zbog toga veoma važno prepoznati ih.
Nutricionista Ana Petrovic : Hranu je neophodno dobro sažvakati i ne gutati je previše  brzo. Hrana protiv žgaravice  na dnevnom nivou treba da se bazira na nekoliko manjih obroka, dok je večeru potrebno konzumirati dva ili tri sata pre odlaska na spavanje, jer za to vreme nivo kiseline znatno opada ,te je naš organizam i puno bolje prihvata. Ukoliko se tokom noći ipak jave tegobe, koje prati  neugodna kiselina u želucu, može se podići uzglavlje kreveta za desetak centimetara da bi gravitacija vratila nakupljenu kiselinu nazad u želudac.  Alkohol, kafa, čaj, sokovi od citrusnog voća, mleko, gazirana pića, čokolada, masna i ljuta hrana, kečap, senf potrebno je izbaciti iz upotrebe.

31.03.2017.

30.03.2017.

29.03.2017.

28.03.2017.

27.03.2017.

Najava za emisiju Ordinacija 13.03.2017

Akademik prof.dr Predrag Djordjevic : O zdravoj ishrani dijabeticara.

Dipl.ing. Ivsana Tomic : Iđirot je  zeljasta biljka visoka 60-150 cm.
Iđirot pozitivno deluje na (organe za varenje), kao i na žlezde: jetru, slezinu, žučni mehur, pankreas.. U obliku vodenog macerata se koristi da podstakne rad želuca
i probavu (s obzirom na svoja gorka svojstva).Koren stimuliše usporeni metabolizam i lekovit je u slučaju gastritisa sa smanjenim lučenjem kiseline, spuštenog želuca, gubitka telesne težine. Takođe blagotvorno deluje u slučajevima opšte rehabilitacije bolesnika.

Nutricionista Verica Djokic:
Veliki broj istraživanja bavi se uticajem hrane na srce i rizik od srčanih bolesti kao što su visok krvni pritisak i srčani udar. Novo istraživanje bavilo se uticajem masne ribe. Ove ribe smatraju se masnim ribama kada su smrznute, konzervirane ili sveže. Postojeći dokazi kažu da masna riba može smanjiti rizik od srčanih bolesti, jer predstavlja dobar izvor omega-3 masnih kiselina. Preporučuje se da se riba jede barem dva puta nedeljno, uključujući jednu porciju (140 grama) masne ribe.

Maja Srdanov:
Vecina ljudi nema predstavu sta je to priroda i koje bogatstvo pruza,tu je oko nas samo od nje  treba uzeti i pravilno iskoristiti za lepotu I zdravlje.Okrenite se oko sebe i uzivajte u onom sto Vam je priroda dala .

17.03.2017.

16.03.2017.

15.03.2017.

14.03.2017.

13.03.2017.

10.03.2017.

09.03.2017.

08.03.2017.

07.03.2017.

06.03.2017.

Здравље је наше највеће благо

Ми смо ту да Вам помогнемо да унапредите Ваше здравствено стање и пребродите тешкоће