Радно време:
Понедељак – Петак
07 – 20ч

Суботом
07 -20ч

Недељом
(дежурни објекти)
07 – 19ч

Радно време по службама

Актуелности

Актуелности
Кликните за увећање
Cela vest
Препоруке БАТУТА за становништо током пандемије вируса Covid-19
Препоруке БАТУТА за становништо током пандемије вируса Covid-19
Препоруке: Како да се заштитите

Све релевантне информације у вези са инфекцијом новим коронавирусом и мерама заштите можете наћи на веб страницама Министарства здравља www.covid19.rs , Института Батут у секцији под називом „Нови коронавирус – COVID 19“ и Института за јавно здравље Крагујевац.Кликните за увећање
Cela vest
Водич и препоруке за третман дијабетеса током пандемије вируса Covid-19
Пацијенти оболели од дијабетеса током пандемије вируса Covid-19 спадају у ризичне категорије, зато је Републичка стручна комисија за превенцију и контролу шећерне болести Министарства здравља Републике Србије, у сарадњи са Удружењем за дијабетес Србије и Дијабетолошким савезом Србије направила водич са препорукама за третман дијабетеса током инфекције. 

Информације о Covid-19 вирусу
Препоруке за третман дијабетеса током инфекцијеКликните за увећање
Cela vest
Обавештење о измени рада Респираторног центра Дома здравља Крагујевац
По инструкцијама Министарства здравља Републике Србије, најављено 24 - часовно дежурство Амбуланте за фебрилна стања и респираторне инфекције Дома здравља Крагујевац, се укида до даљњег.

Радно време ове амбуланте остаје по старом од 07.00 до 18.00 часова сваког дана.

Следићемо даља упутства Министрства здравља и о томе вас редовно обавештавати.

Контакт телефони амбуланте су: 034 6 370 020, 064 865 84 04, 064 865 84 06 и 069 323 91 32.Кликните за увећање
Cela vest
Савети за ментално здравље током пандемије вируса Covid-19
Сви бринемо и сви се плашимо.
Страх је природна реакција на реалну опасност, при чему се јавља низ физиолошких реакција (убрзан рад срца, појачава се мишићна напетост, презнојавање и др.); Организам се спрема за борбу или бежање од опасности и то омогућава опстанак јединке. Када смо анксиозни, догађа се иста физиолошка реакција, али тада је окидач наша катастрофична интерпретација ситуације. У реду је да будемо забринути и уплашени, у овом тренутку то нам омогућава да будемо опрезни и спремни за борбу са “непријатељем” придржавајући се мера које су ефикасне у суочавању са овим проблемом. Уколико брига прерасте у анксиозност и панику, то нам ствара још један проблем поред простојећег. Важно је да очувамо ментално здравље и стабилност.
Препоруке:
- Информишите се из поузданих извора, али у томе будите умерени. Препорука је да се претраживање нових информација о вирусу сведе на минимум, па тако, уместо што ћете током дана често проверавати и тражити нове информације, чините то ујутру и увече или време ограничите на пола сата током целог дана.
Релеванте инфомације можете наћи на следећим сајтовима:
www.covid19.rs
www.cdc.gov
www.who.int
- Није срамота осећати страх , разговарајте о својим осећањима са породицом, пријатељима, партнером.
- Уколико се јаве “катастрофичне” мисли (предвиђање негативног исхода будућих ситуација), застаните… таквим мислима појединац верује, доживљава их као чињенице, занемарујући друге вероватније исходе. Тада је добро да своје мисли задржимо у садашњем тренутку - у коме је све у реду.
Истраживања показују да су људи склони да потцењују своје могућности у негативним ситуацијама, а потцењују и то како ће се са њима носити. Размишљајте на начин да сте отпоринији него што мислите.
- Социјална дистанца, не подразумева социјалну изолацију. Уколико смо физички одвојени од пријатеља, то је због безбедности свих нас, али позив, смс или видео чет вам омогућавају да останете у контакту са другима.
- Време које проводите код куће, док сте у изолацији, искористите да завршите своје обавезе или активности које сте дуго одлагали. Можете учити страни језик, уређивати башту, учити нове технике и вештине путем интернета (нпр. декупаж и сл). Бројне књижаре, музеји, позоришта су отворили бесплатан садржај онлине, преко својих званичних сајтова.
- Добар сан је важан за отпорност организама. Добро се наспавајте, вежбајте, храните се здраво и слушајте препоруке стручњака за превенцију.
Нека вам такво понашање постане приоритет, а тренутну ситуацију искористите да из ње изађете оснажени и да сачувате менталну стабилност. Чувањем менталног здравља, чувате и физичко здравље.
- Уколико вам је потребна стручна помоћ , можете позвати кол-центар (одељење Саветовалишта за ментално здравље). Бројеви су 034/500-100; 069/3239122

Саветовалиште за ментално здравље, СКС, Дом здравља КрагујевацКликните за увећање
Cela vest
Бројеви телефона за психосоцијалну помоћ Дома здравља Крагујевац

Отворене телефонске линије у циљу очувања менталног здравља у условима епидемије

Дом здравља Крагујевац обавештава своје суграђане да у циљу смањењa стопе анкcиозности и депресије у условима социјалне изолације, a у вези са вирусом COVID-19, отворене су телефонске линије за пружање психосоцијалне подршке свим грађанима којима је оваква помоћ потребна.

Телефони за психосоцијалну помоћ грађанима су:

034-500-100 (од 07.00 -18.00 часова)

069-323-91-22 (од 07.00 -20.00 часова)

као и посебни телефони за децу и младе:

063 108-28-82 (од 07-13.30 часова)

069-323-90-02 (од 13.30 – 20.00 часова)

Путем наведених бројева телефона стручна лица ће саветодавним радом са свим заинтересованим лицима (особама у изолацији и карантину, породицама заражених особа, здравственим радницима и сарадницима) и пружањем подршке, као и адекватних информација о начинима превазилажења стреса и анксизоности допринети очувању менталног здравља у условима епидемије и ванредног стања.Приказано 1 - 5 од 25 вести | Страна 1 од укупно 5

< Previous 12345 Next >
 

Arhiva 2019. godina
Arhiva 2018. godina
Arhiva 2017. godina
Arhiva 2016. godina
Arhiva 2015. godina
Arhiva 2014. godina
Arhiva 2013. godina
Arhiva 2012. godina
Arhiva 2011. godina
Arhiva 2010. godina

Здравље је наше највеће благо

Ми смо ту да Вам помогнемо да унапредите Ваше здравствено стање и пребродите тешкоће