Радно време:
Понедељак – Петак
07 – 20ч

Суботом
08 - 18ч

Недељом
(дежурни објекти)
08 – 18ч

Радно време по службама

COVID-19 - за пацијенте

COVID-19 - за пацијенте

Уколико имате неки од симптома Ковид инфекције (температуру, кијавицу, кашаљ, отежано дисање) јавићете се у Ковид амбуланту Дома здравља Крагујевац.

Амбуланта за фебрилна стања и респираторне инфекције (COVID амбуланта) налази се у згради АТД-а, у улици Змај Јовина бб.
Радно време амбуланте од понедељка до петка од 07.00 до 20.00 часова, а викендом од 07.00 до 17.00 часова.
Телефони COVID амбуланте на који можете добити ближе информације: 064 8658 404

У оквиру зграде АТД-а налази се и Дечија COVID амбуланта, где се збрињавају сва деца школског узраста са симптомима COVID инфекције.
Радно време амбуланте од понедељка до петка од 07.00 до 20.00 часова, а викендом од 08.00 до 18.00 часова.
Телефон COVID амбуланте на који можете добити ближе информације: 064 8658 406

Уколико је Вам је потребно антигенско тестирање ради одласка на неки преглед или због смештаја на болничко лечење, тестирање се обавља у контејнеру у у дворишту испред зграде АТД-а у улици Змај Јовина бб, сваког дана од 08.00 до 14.00 часова


Уколико вам је потребно комерцијално тестирање, пратите инструкције на линку:
https://www.rfzo.rs/index.php?option=com_content&view=article&layout=edit&id=1057ПУТАЊА ЗА ПОРОДИЦЕ У КРАГУЈЕВЦУ ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ ВИРУСА COVID 19


Сазнали сте да ће Ваша породица за девет месеци бити богатија за једног члана-честитамо!

Пред Вама се налазе информације о системској поршци коју ћете моћи остварити у периду трудноће и у данима по изаску из породилишта.

1.Гинеколошко-акушерски прегледи

По сазнању да сте трудни јављате се телефоном изабраном лекару специјалисти гинекологије и акушерства односно његовој тимској медицинској сестри и заказујете гинеколошко-акушерски преглед. Приликом разговора обавезно нагласите ако сте у предходних 14 дана били у контакту са неким ко је COVID позитиван.

Преглед заказујете преко кол центра 034/500-100 од 07-20 часова или на бројеве телефона амбуланти и то:

Аеродром - ул.Светогорска бб - 034/370-059 радним данима од 07- 20ч

Бресница - ул:Чегарска 2 - 034/355-857 радним данима од 07- 20ч

Здр.бр.2 - ул:Ратинчева 2 - 034/61-01- 425

Станово - ул:Краља Милана 1- 034/323-134

Уколико пре заказаног прегледа имате повишену температуре или симптоме Цовид инфекције,не одлазите на заказани преглед,већ се јављате у COVID амбуланту у Служби за специјалистичко консултативну делатност (АТД), ул:Змај Јовина бб, која ради сваког радног дана и недељом од 07-24 часа где се ради сва потребна даља дијагностика и лечење.

Терапију коју користите током трудноће, можете продужии телефонским путем, позивањем Вашег изабраног гинеколога, као и посебну администрацију (дознаке,рецепте,итд)

2. Стоматолошки преглед

Током трудноће и годину дана након рођења детета имате право на бесплатну стоматолошку заштиту.

Како бисте остварили право на бесплатне прегледе и интервенције потребно је да дођете лично у Завод за стоматологију у ул.Змај Јовина 32 или закажете долазак на бројеве телефона 034/370-184,360-241 сваког радног дана од 07-20 часова или на број главне сестре Верице Ђорђевић понедељком и средом од 07-11 часова.

Уколико се догоди да пре заказаног прегледа имате повишену температуре или симптоме COVID инфекције, не одлазите на заказани преглед, већ се јављате свом изабраном стоматологу који Вам даје даље инструкције.

3. Школа за труднице

Школа за труднице обухвата психо-физичку припрему за порођај после 27 недеље гестацијске старости, па све до порођаја.

Труднице могу да се упишу за Школу која се реализује на две локације у граду и то у згради АТД-а ул.Змај Јовина бб и у Д.З.Бресница у ул:Чегарска 2.

Пријављујете се на број Телефонског саветовалишта “Деца Србије” 034/335-476 радним данима од 07-19 часова и суботом од 07-13 часова.

Тренутно због епидемиолошке ситуације Школа не ради, али сте све добродошле када обављање ових активности буде безбедно.

4. Патронажна посета током трудноће

Како бисте остварили право на патронажну посету током трудноће потребно је да се јавите на број Телефонског саветовалишта “Деца Србије” 034/335-476 радним данима од 07-19 часова и суботом од 07-13 часова.

Уколико постоји сумња или сте позитивни на COVID 19 (то укључује и Ваше укућане), посета може да се реализује онлине путем теле/видео саветовања.

5. Гинеколошко-Акушерска Клиника Крагујевац

Како би боравак у породилишту протекао удобно, потребно је да спакујете торбу за породилиште. Списак потребне опреме за породилиште, прву патронажну посету Вам доставља патронажна сестра приликом посете или теле/видео саветоавња ,а можете и преко Телефонског саветовалишта на број 034/335-476 радим данима од 07-19 часова и суботом од 07-13 часова.

У породилишту ћете остати неколико дана у зависности од Вашег здравственог стања и стања Вашег детета. Уколико сте COVID позитивни дозвољено је и пожељно да дојите своје дете уз поштовање препоручених мера заштите.

6. Патронажна посета бабињари и новорођенчету

По изласку из породилишта имате право на патронажне посете. Уколико се Ваша адреса из здравствене документације не поклапа са адресом становања битно је да на отпусту пријавите адресу на којој ћете бити са бебом или се јавити Патронажној служби на тел.034/335-476 радним данима од 07-19 часова и суботом од 07-13 часова.

7. Први преглед код педијатра

Приликом посете патронажна сестра ће Вас упутити када је потребно да закажете први преглед код педијатра и на који начин ћете то учинити.

Први преглед педијатра се обавља са навршених месец дана живота детета. При доласку требало би да имате потврду за дете од РФЗО-а,коју доносите док се не изради књижица. Уколико посумњате да Ваше дете има симптоме инфекције COVID 19 позовете изабраног лекара и доводите дете у простор за изолацију који се налази у склопу Дечије службе и има посебан улаз. Са изабраним педијатром комуницирате преко Кол центра на број 043/500-100.

8. Ултразвучни преглед кукова детета

Ултразвучни преглед кукова се ради до трећег месеца живота детета.

Заказати се може лично на шалтеру дечије службе или на број Кол цента Дома здравља Крагујевац 034/500-100, а на располагању за заказивање су и бројеви у Централном објекту дечијег 034/370-132 и на Аеродрому 034/370-138.ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКЕ НЕДЕЉЕ ДОЈЕЊА У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ ВИРУСА COVID 19

На линковима испод налазе се информације и званични ставови СЗО, УНИЦЕФ-а и педијатара о дојењу у условима пандемије.

Основ за заговарање подршке дојењу
Питања и одговори у вези вируса COVID-19
Утицај вируса на здравље деце, адолесцената и трудница


 

НОВИ КОРОНА ВИРУС - КАКО ДА СЕ ЗАШТИТИТЕ?

Често перите руке сапуном и водом (у трајању најмање 20 секунди) или користите средство за дезинфекцију на бази 70% алкохола.
Избегавајте блиски контакт са особама које имају повишену температуру, кијају и/или кашљу.
Избегавајте поздрављање руковањем и љубљењем, а са саговорницима одржавајте раздаљину од најмање једног метра.
Ако кашљете или кијате прекријте уста и нос надлактицом или папирном марамицом. Марамицу одмах баците у канту за отпатке са поклопцем и оперите руке.
Често проветравајте просторије у којима боравите.
Избегавајте окупљања са већим бројем људи у затвореном простору.
Не узимајте антибиотике на своју руку.
Маску користите само ако кијате или кашљете или уколико негујете болесне.ПРЕПОРУКЕ ЗА ОСЕТЉИВЕ ГРУПЕ СТАНОВНИШТВА

Инфекција корона вирусом у око 80% случајева узрокује благу болест и већина оболелих се опоравља док 6% има тешки облик болести са компликацијама. Највећи број тешких облика болести регистрован је код особа старијих од 60 година и особа са хроничним болестима (болести срца и крвних судова, хроничне болести дисајних органа, шећерна болест). Старије особе и особе са хроничним болестима треба да се придржавају истих општих мера заштите као и општа популација и да користе своју уобичајену терапију према савету лекара.

Мере заштите:

- Често перите руке водом и сапуном (у трајању од најмање 20 секунди) или средствима која садрже 70% алкохол.
- Избегавајте блиски контакт са особама које имају повишену телесну температуру, кијају и/или кашљу.
- Избегавајте поздрављање руковањем и љубљењем, а са саговорницима одржавајте раздаљину од најмање једног метра.
- Не дирајте очи, нос и уста неопраним рукама.
- Ако кашљете или кијате, прекријте уста и нос надлактицом или папирном марамицом. Марамицу одмах баците у канту за отпатке са поклопцем и руке одмах оперите.
- Хируршку маску користите ако кијате и кашљете или уколико негујете болесног члана породице док се маска не овлажи. Након скидања маске обавезно темељно опрати руке.
- Често проветравајте просторије у којима боравите.
- Избегавајте боравак у затвореном простору са већим бројем људи- средства јавног превоза у време већих дневних гужви, одлазак у супермаркете, тржне центре и друга места јавног окупљања  (нпр. биоскопи, позоришта, спортске манифестације).
- Уколико имате заказан лекарски преглед или вам је потребан рецепт за лекове које редовно узимате, контактирајте лекара телефоном.
- Не узимајте антибиотике на своју руку.
- Одржавајте хигијену животног простора.


КАКО ДА СЕ ЗАШТИТИТЕ ОД ИНФЕКЦИЈЕ НОВИМ КОРОНА ВИРУСОМ?

Често перите руке сапуном и водом или средствима за суво прање руку на бази алкохола.

Зашто? Уколико се на вашим рукама налази вирус, прањем руку сапуном и водом и чишћењем руку средством за суво прање на бази алкохола убијате вирус.

КАДА ТРЕБА ПРАТИ РУКЕ?

ПРЕ:

непосредног контакта са храном и припреме хране
додиривања уста, носа и очију
контакта са болесником

ПОСЛЕ:

брисања носа, кашљања, кијања
употребе тоалета
контакта са животињама
руковања отпадом или чишћења просторија
вожње градским превозом или додиривања предмета који су у додиру са великим бројем људи
контакта са болесником

КОЛИКО ДУГО ТРЕБА ПРАТИ РУКЕ? Прање руку треба да траје најмање 20 секунди.

Када кашљете и кијете: покријте уста и нос повијеним лактом или марамицом. Марамицу одмах баците у канту за отпатке са поклопцем и оперите руке на прописан начин.

Зашто? Овим се спречава да се бактерије и вируси шире кроз ваздух и задржавају на површинама. Уколико кијете или кашљете у руке, можете контаминирати предмете, површине или људе које додирнете.

Избегавајте да додирујете очи, нос и уста.

Зашто? Уколико се на вашим рукама налази вирус, на пример зато што сте били у близини оболеле особе, можете се инфицирати додиривањем очију, носа или уста.

Држите се на одстојању: Одржавајте удаљеност од 1-2 метра између себе и оболеле особе.

Зашто? Када неко кија или кашље, капљице које у себи носе вирус могу да доспеју до вас и да се заразите.

Здравље је наше највеће благо

Ми смо ту да Вам помогнемо да унапредите Ваше здравствено стање и пребродите тешкоће