Радно време:
Понедељак – Петак
07 – 20ч

Суботом
08 - 18ч

Недељом
(дежурни објекти)
08 – 18ч

Радно време по службама

Служба лабораторијске дијагностике

Служба лабораторијске дијагностике

Начелник службе: др Биљана Раденковић специјалиста клиничке биохемије
Главна сестра Службе: Марија Васиљевић

Cлужба лабораторијске дијагностике има обавезу и циљ да из узоркованог биолошког материјала анализом на најсавременијој опреми и са најновијим лабораторијским методама, добије тачан, прецизан и дијагностички употребљив резултат, у што краћем временском периоду.

РАДНО ВРЕМЕ
Радним данима
Централна лабораторија Станово од 07 часова до15 часова - контакт телефон 034/6170066
Централни дечији диспанзер од 07 часова до 20 часова - контакт телефон 0648492402

Суботом:
Централни дечији диспанзер од 07 часова до 18 часова - контакт телефон 0648492402
Централни Школски диспанзер од 07 часова до 18 часова - контакт телефон 0648492414
Здравствена станица бр. 4 од 07 часова до 18 часова - контакт телефон 0648492414

Недељом и празником
Централни дечији диспанзер од 07 часова до 18 часова - контакт телефон 0648492402
Централни Школски диспанзер од 07 часова до 18 часова - контакт телефон 0648492414
Здравствена станица бр. 4 од 07 часовадо 18часова - контакт телефон 0648492414

Шеф Одељења за биохемију
др Душица Савић, спец. кл. биохемије

Главни лаборант Одељења биохемије
Вучићевић Љиљана, лабораторијски техничар

ШефОдељења за хематологију
др Весна Ерац, спец. кл. биохемије

Главни лаборант Одељења хематологије
Вуковић Мирјана, лабораторијски техничар

ПРИЈЕМ ПАЦИЈЕНАТА
Пријем пацијената у лабораторију се не заказује. Пријем пацијената се врши од 07.10 -09.30 часова.
Продужени пријем у Централној лабораторији Станово, Спортској медицини и медицини рада од 07.10 – 11.30 часова.
Хитне анализе (крвна слика, ЦРП, урин и др.) примају се до 14 часова у Централној лабораторији Станово.
Хитне анализе (леукоцити и урин) на пунктовима примају се до 13 часова.
За непокретне и тешко болесне пацијенте вађење крви у стану се обављају према територијалном распореду истурене организационе јединице, на чијем шалтеру се остављају упути и налози за терен.

ПРАВО НА ПРИОРИТЕТНИ ПРИЈЕМ ИМАЈУ
1. Деца и труднице.
2. Пацијенти које је лекар упутио као хитне.
3. Пацијенти који раде тест оптерећења глукозом и клиренс креатинина.
4. Пацијенти који су на хемотерапији.
5. Пацијенти са високом температуром.
6. Свеже оперисани пацијенти.
7. Пацијенти који ходају уз помоћ помагала.

ИЗДАВАЊА РЕЗУЛТАТА
Резултати се издају истог дана када је извршено узорковање. Прослеђују се у електронски картон пацијента електронским путем.
За све пацијенте којима су резултати неопходни за специјалистичке прегледе ван наше установе – могу да подигну резултате на шалтеру опште медицине

ДЕЛАТНОСТ СЛУЖБЕ
Служба се бави узорковањем биолошких материјала (крви, урина, фецеса, бриса) и њиховим микроскопским, биохемијским, имунохемијским и хематолошким анализирањем.
Параметри који се анализирају у Служби су они који су дозвољени на примарном нивоу здравствене заштите.
Рад се одвија на 4 биохемијска анализатора, 7 бројача крвних елемената и на 2 анализатора параметара коагулације
Обавеза наше лабораторије је да омогући да пацијент добије тачан, прецизан и дијагностички употребљив резултат у што краћем временском периоду.
Правилност рада остварује се спровођењем мера унутрашње и спољашње контроле квалитета.
Наша лаборатоија укључена је у међународну контролу квалитета биохемијских, хематолошких и хемостазних анализа.

УПУТСТВО ПАЦИЈЕНТИМА
Припрема пацијента за давање узорка крви на анализу:
Узорак крви се може добити од пацијента:из вене или капилара. Употребљава се за хематолошке, хемостазне и биохемијске анализе. Период гладовања треба да је минимално 12h ( 14h за анализу серумских триглицерида) уз коришћење само воде. Гладовање не смео да буде дужи од 24h. Ујутру, пре узорковања крви, не сме се узимати кафа, чај, цигарете. Узорак крви се узима пре јутарње дозе било ког лека (уколико је то могуће; или понети са собом терапију коју ће узети одмах по вађењу крви). Ако се мери параметар који се користи у терапији, терапију прекинути до 7 дана пре узорковања. Препорука за пацијенте на оралној антикоагулантној терапији је да лек увек узимају у исто време ( увече) а крв се узоркује ујутру. Појачану физичку активност треба избегавати минимално 24h пре вађења крви. Време вађења крви треба да је између 7 и 10 h ( ако није другачије назначено на упуту због функционалног испитивања или хитности анализа или оптерећености теренске екипе). Пре вађења крви пацијент треба да седи 15 минута

Припрема пацијента за анализу узорка појединачног јутарњег урина:
Такав узорак се користи за хемијски преглед и преглед седимента , као и за мерење концентрације амилазе у урину. Посуда за сакупљање урина се купује у апотеци (пречника око 5 cm, широког дна) и пожељно ју је напунити до половине. Узорак урина се сакупља после ноћног гладовања, сна и физичког мировања. Урин се сакупља одмах по устајању из кревета. Сакупља се средњи млаз урина, после јутарње тоалете гениталија млаком водом и сапуном. Време од последњег уринирања треба да је минимум 4 h. Дан пред давања урина на анализу избегавати храну која може обојити урин (цвекла). Узорак се мора донети у лабораторију у оквиру 2h од уринирања. Лекар може задати и друго време анализирања урина ( хитан урин ) после 10h, када је лаборант дужан да време доношења урина у лабораторију забележи на електронски отвореном извештају
Жене не треба да раде анализу урина у току менструалног циклуса

Припрема пацијента за анализу и сакупљање 24-сатног урина:
Урин сакупљен у временском распону од 24 h се користи у СЛД ДЗК за биохемијске анализе клиренса креатимина. Сакупљање урина се врши 24 сата. Почетак сакупљања урина је у 6 h ујурту, када се празни бешика и тај урин одбацује. Боца за сакупљање урина се опере, добро испере и осуши ( могу се користити пластичне флаше или балони од негазиране воде). После бацања првог урина, свака порција урина се сакупља у припремљену посуду, водећи рачуна да се ни једна кап не проспе до следећег дана у 6 h када се последњи урин сакупи. Пацијент треба да уноси довољно течности, око 1500ml воде, никако: чајеве, газирана пића , алкохол. Када је могуће треба прескочити узимање лекова са диуретичким деловањем ( за измокравање) у време сакупљања урина. Урин се држи на хладном месту у току сакупљања. Пацијент доноси Целокупну количину сакупљеног урина у Централну лабораторију Станово, од 7 – 10ч, где му се узима узорак крви (за други део анализе клиренса) мери телесна висина и тежина. Ако је пацијент непоктетан, лекар задаје електронски теренски упут за узимање узорка крви у кући пацијента, усклађује дан сакупљања урина са распоредом теренске службе СЛД ДЗК. Друга особа доноси сакупљени урин у Централну лабораторију Станово са подацима телесне тежине и висине. Када је пацијент непокретан и користи пелене или не може у подпуности да контролише мокрење, уз писање упута за лабораторију, изабрани лекар је потребно да контактира Службу кућног лећења и закаже дан постављања катетера.

Припрема пацијента за давање фецеса (столице)
Узорак фецеса се у Служби лабораторијске дијагностике Дома здравља Крагујевац користи за анализу доказивања постојања невидљивог (окултног) крварења. Изабрани лекар задаје електронски упут пацијенту и на лицу места му издаје бочицу за сакупљање узорка фецеса уз јасна упутства о коришћењу ако је упутна дијагноза Z12.1 или га шаље у најближу лабораторију где му лабораторијски техничар издаје бочицу за анализу уз јасно упутство за коришћење, кад су у питању друге дијагнозе. Пацијенти који имају видљиво крварење из шуљева или имају ментруално крварење или крв у урину не сакупљају столицу за ову анализу до санације истих. Рестрикција у погледу исхране није потребна. Столица може бити ухваћена на папир, картон или у чисту, суву посуду јер се не сме помешати са урином или вагиналним секретом. Бочицу држати у левој руци, затварачем на горе, који треба одвити и тако ослободити штапић са зарезима за узимање узорка столице. Штапић се урања у узорак столице, заротира како би се у зарезе ухватила столица, патиром се скине вишак, ако постоји велика количина узорка на штапићу и врати штапић у раствор бочице и добро затвори завијањем затварача десном руком. Мућкањем бочице, течност ће скинути узорак са штапића. Поступак узимања узорка са штапићем се понови минимум 3 пута са три различита места истог узорка столице. Узорак се затим одмах носи у лабораторију од 7-13 h у којој је добијена бочица или ако су нерадни дани за лабораторију узорак се може чувати на температури око 20оС, 5 дана или на температури 4-8оС и до 7 дана до ношења у лабораторију за анализу. За пацијенте који имају ретку столицу, важи њено хватање у чисту суву посуду

Припрема пацијента за тест оптерећења глукозом
У лабораторију је потребно доћи око 7 часова због дужине трајања теста и планирати остајање 2-3 или 4 сата. Понети глукозу купљену у апотеци у количини коју је лекар задао. Измерити капиларно јутарњу вредност гликемије, обавезно. За време трајања теста пацијент мора да мирује, без конзумирања цигарета, хране и пића. Пре извођења теста пацијент је 3 дана на нормалној исхрани, без терапије са кортикостероидима и диуретика (ако је могуће) и форсиране физичке активности.

Здравље је наше највеће благо

Ми смо ту да Вам помогнемо да унапредите Ваше здравствено стање и пребродите тешкоће