Радно време:
Понедељак – Петак
07 – 20ч

Суботом
07 -20ч

Недељом и празником
(дежурни објекти)
07 – 19ч

Радно време по службама

Честитка руководства Дома здравља поводом Међународног дана сестринства

Glavni meni » За запослене » Актуелности » 2024 » Честитка руководства Дома здравља поводом Међународног дана сестринства

Прослава Дана сестара даје прилику да буду награђене најбоље медицинске сестре у Дому здравља које обављају рад преко уобичајеног. Ове године је руковоство Дома здравља одлучило да у свакој служби награди новчаном стимулацијом по једну медицинску сестру – техничара који су у претходној години обавили највећи број услуга а у службама где постоји изабрани лекар прошлог месеца су награђени тимови изабраног лекара и сестре са највећим капитационим оценама у Дому здравља.

Ово је прилика да у име руководства Дома здравља Крагујевац кажем велико хвала свим медицинским сестрама Дома здравља али и других здравствених установа у Крагујевцу, на њиховој подршци и посвећености нашем становништву, и њиховој способности и снази у важној улози у животу локалне заједнице.

Медицинске сестре су кључни играчи у промоцији здравља и превенцији болести. Они су окосница здравствених система широм света, радећи на првој линији превенције болести, промоције здравља и управљања здрављем. Они су често заборављени хероји у здравственим службама и реаговању у хитним случајевима, упркос њиховој важној улози. Неопходно је улагати у образовање медицинских сестара, посао, лидерство и пружање услуга.

Дан медицинских сестара се обележава како би се истакла важност медицинских сестара и витална улога коју имају у здравственом сектору. Упркос томе што су окосница здравственог система, значај медицинских сестара није вреднован и цењен у заједници. Да би се ова перцепција променила, организује се Међународни дан медицинских сестара.

Међународни савет медицинских сестара (International Council of Nurses – ICN) прославио је први Међународни дан медицинских сестара 12. маја 1974. како би скренуо пажњу креатора политике и јавности на важну улогу коју медицинске сестре имају у савременој здравственој заштити. У неким земљама света као што су Аустралија, Канада и Сједињене Државе, Међународни дан медицинских сестара део је једнонедељне прославе која се завршава 12. маја. Ова прослава је често позната као Национална недеља медицинских сестара.

Од тада се сваке године 12. маја облежава широм света. То је омаж Флоренс Најтингејл (Florence Nightingale), која се сматра филозофом модерне медицинске сестре. Флоренс Најтингел, рођена 12. маја 1820. у Фиренци, Италија, била је британска медицинска сестра и социјални реформатор.

Била је задужена за за збрињавање рањених британских и савезничких војника у логору у садашњој Турској током Кримског рата (1853-56). Била је саосећајна жена која је пружала личну негу рањеним војницима. Чак је и ноћу дежурала носећи лампу, због чега су је звали и Госпођа са лампом.

После рата, она је била главни покретач оснивања прве модерне школе за медицинске сестре, „Nightingale School of Nursing“, у „St. Thomas’ Hospital“ у Лондону која је отворена 1860.

Тема Међународног дана медицинских сестара 2024. коју је дао Међународни савет медицинских сестара  је „Наше медицинске сестре, наша будућност, економска моћ неге“. Главна порука је: „цените, штитите, поштујте и инвестирајте у наше медицинске сестре за одрживу будућност сестринства и здравствене заштите“.

Тема наглашава допринос медицинских сестара глобалном економском расту. Према извештају који је наручио Међународни савет медицинских сестара, лоше здравље кошта глобалну економију 15% бруто домаћег производа. Ако су људи здрави, овај губитак се може свести на минимум. Медицинске сестре могу играти важну улогу у здрављу људи, али за то је потребно адекватно улагање у професију медицинских сестара.

Здравље је наше највеће благо

Ми смо ту да Вам помогнемо да унапредите Ваше здравствено стање и пребродите тешкоће