Радно време:
Понедељак – Петак
07 – 20ч

Суботом
07 -20ч

Недељом и празником
(дежурни објекти)
07 – 19ч

Радно време по службама

10. ОКТОБАР - СВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА

10. ОКТОБАР - СВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА

У организацији Дома здравља Крагујевац, Асоцијације Трентино за Балкан и Удружења особа са менталним сметњама „Луна“, поводом обележавања Светског дана менталног здравља, одржана је акција на платоу испред „Балкана", како би се скренула пажња на људе који имају неки ментални поремећај о којима треба да брине друштво и заједница. Заинтересовани суграђани могли су да одраде скрининг тест на рано откривање депресије, као и да се упознају са радом Удружења особа са менталним сметњама “Луна” и добију савете за очување и унапређење менталног здравља.
Координатор Саветовалишта за ментално здравље Дома здравља Крагујевац, др Сузана Перовић истакла је да је највећи проблем у Србији као и у свету депресивни поремећај. Процењује се да свака четврта особа у свету оболи од неког менталног поремећаја од којих је депресија најчешћи. Када је реч о Крагујевцу, од укупног броја менталних поремећаја, једну трећину чини депресија, а од тог броја две трећине чине жене. Превенција је уживати у малим стварима које  причињавају задовољство, одвојити време за себе, смејати се сваког дана, физичка активност, дружење са позитивним људима, покушати да сваки дан доживимо као благослов.
Ментално здравље подразумева складан однос у самој личности у емоционалном, интелектуалном и социјалном смислу.Ментално здравље је веома важно за добро функционисање сваког појединца и друштва, јер психички поремећаји не изазивају само погоршање квалитета живота, патњу и отуђеност оболелих особа, већ целој заједници стварају огромно оптерећење посредовано економским факторима.
Учесталост стресних поремећаја је висока, а у порасту су депресија, број самоубистава, злоупотреба алкохола и супстанци, као и психосоматски поремећаји. Унапређење менталног здравља укључује широку палету акција, али првенствено стратегије везане за промоцију и одржавање добробити појединаца.Позитивно ментално здравље укључује самопоуздање, способност решавања проблема и адаптацију на сваки ментални стрес.

Здравље је наше највеће благо

Ми смо ту да Вам помогнемо да унапредите Ваше здравствено стање и пребродите тешкоће