Радно време:
Понедељак – Петак
07 – 20ч

Суботом
07 -20ч

Недељом и празником
(дежурни објекти)
07 – 19ч

Радно време по службама

Обележавање Светског дана борбе против АИДС-а

Актуелности » Обележавање Светског дана борбе против АИДС-а

Поводом обележавања Светског дана борбе против АИДС-а у сали Хотела “Зеленгора“ у организацији Омладине ЈАЗАС-а уз подршку града Крагујевца, одржана је стручна конференција на тему “Сазнај свој статус“. Стручњаци из области медицине говорили су о превенцији, инфекцији ХИВ-ом и болести СИДЕ (синдрома стеченог имунолошког дефицита), о статистици на локалном нивоу и досадашњим заједничким активностима здравственог система, локалне самоуправе и организација из невладиног сектора. На територији Шумадијског округа и у Крагујевцу од 1985. године до данас регистровано је 84 ХИВ позитивних особа, а у 2018. години регистроване су 4 ХИВ позитивне особе.
Циљ обележавања Светског дана борбе против АИДС-а јесте промоција добровољног поверљивог саветовања и тестирања да би нестао страх од тестирања који постоји, да бисмо указали да данас не постоје ризичне групе већ само ризично понашање и да сваки сексуални однос без заштите јесте ризик сам по себи и утицало на смањење стигме и дискриминације према особама са ХИВ-ом.
Испред Дома здравља Крагујевац конференцији је присуствовала др Бисенија Радивојевић из Одељења за здравствену заштиту студената која је истакла да су студенти као једна од вулнерабилних група под повећаним ризиком и да се са њима континуирано ради на едукацији о значају превенције полно преносивих болести и ХИВ инфекције.
На конференцији је истакнуто да ће Дом здравља и Омладина ЈАЗАС-а наставити сарадњу у наредном периоду кроз чешће организовање добровољног саветовања и тестирања студената у простору Одељења за здравствену заштиту студената и заједнички радити на едукацији кроз организовање акција и предавања на факултетима.
Дом здравља Крагујевац и Омладина ЈАЗАС-а су потписали и Mеморандум о сарадњи што ће унапредити рад на превенцији и смањењу ризика код младих.
Увече је организована акција добровољног саветовања и тестирања испред ТЦ Плаза у којој је испред ДЗ Крагујевац учествовала др Бисенија Радивојевић.

Здравље је наше највеће благо

Ми смо ту да Вам помогнемо да унапредите Ваше здравствено стање и пребродите тешкоће