Радно време:
Понедељак – Петак
07 – 20ч

Суботом
07 -20ч

Недељом и празником
(дежурни објекти)
07 – 19ч

Радно време по службама

Савети породицама са малом децом

Glavni meni » За запослене » Актуелности » 2020 » Савети породицама са малом децом

Често постављана питања о превенцији Корона вируса

Савети породицама са малом децом
Свакога дана учимо све више и више о КОВИД - у 19, иначе познатом као Корона, и како он може утицати на наше породице. На основу тренутних доказа, деца немају већи ризик од инфекције Корона вирусом нити показују озбиљне симптоме инфекције. Међутим, она и даље могу бити преносиоци и родитељи би требало да предузму одговарајуће мере предострожности.

Савети за превенцију:
• Стрес може нашкодити имунолошком систему. Када разговарате са својом малишанима, уверите их да лекари раде што је брже могуће како би се сви лакше осећали.
• Будите усредсређени на важност прања руку . Оперите руке детета сапуном и водом најмање 20 секунди пре него што започнете или након завршетка активности. На пример: пре и после јела, одласка у купатило, ако сте били напољу, додиривања кућног љубимца, итд. Ако сапун и вода нису доступни, користите средство за прање руку које садржи 60% или више алкохола. Учините то забавним и једноставнијим за памћење и покушајте отпевати кратку песму попут „Пре и после јела треба руке прати....“
• Научите дете да кашље или кија у марамицу или у прегиб лакта, уместо у дланове.
• Нагласите важност не дирања лица. Нека то буде игра и дајте награду победнику!
• Време испред ТВ екрана сада је део многих породичних рутина. Водите рачуна да ваше дете не остане без надзора гледајући емисије на којима би видело узнемирујући садржај. Желимо да останемо што мирнији.
• Не заборавите да свакодневно чистите и дезинфикујете површине које се често додирују. Научници верују да би Корона вирус могао да живи на неким површинама и до девет дана, сем ако се правилно дезинфикују. Носите рукавице за једнократну употребу или рукавице које су намењене само за чишћење и дезинфекцију. За дезинфекцију користите разблажене растворе за домаћинство или алкохолне растворе са најмање 70% алкохола.
• Припремите раствор за избељивање (Варикина, АЦЕ, Доместос) мешањем: 5 кашика (1/3 шољице) избељивача по литру воде или 4 кашике избељивача по литру воде за мање површине.
• Друштвено се дистанцирајте и брините о имунолошком систему: пијте пуно воде, спавајте 8 сати и једите пуно воћа и поврћа.
• Центри за контролу и превенцију болести кажу да је дојење још увек у реду ако имате КОВИД-19 или се сумња да га имате. Они препоручују прање руку пре храњења и ношење маске за лице.
• Маске за лице треба да користе само они који су заражени или имају сумњу на инфекцију. Оне не спречавају здраве људе да се заразе вирусом, већ помажу у спречавању ширења респираторних капљица.
• Једна од најбољих ствари коју сви тренутно можемо учинити је избегавање контакта са свима који могу бити заражени .

Аутор: Данијела Крунић, мастер дипломирани – дефектолог логопед, запослена у Развојном саветовалишту Дома здравља Крагујевац
https://anchor.fm/danijela-krunic

Здравље је наше највеће благо

Ми смо ту да Вам помогнемо да унапредите Ваше здравствено стање и пребродите тешкоће