Радно време:
Понедељак – Петак
07 – 20ч

Суботом
07 -20ч

Недељом и празником
(дежурни објекти)
07 – 19ч

Радно време по службама

Савети за ментално здравље током пандемије вируса Covid-19

Glavni meni » За запослене » Актуелности » 2020 » Савети за ментално здравље током пандемије вируса Covid-19

Сви бринемо и сви се плашимо.
Страх је природна реакција на реалну опасност, при чему се јавља низ физиолошких реакција (убрзан рад срца, појачава се мишићна напетост, презнојавање и др.); Организам се спрема за борбу или бежање од опасности и то омогућава опстанак јединке. Када смо анксиозни, догађа се иста физиолошка реакција, али тада је окидач наша катастрофична интерпретација ситуације. У реду је да будемо забринути и уплашени, у овом тренутку то нам омогућава да будемо опрезни и спремни за борбу са “непријатељем” придржавајући се мера које су ефикасне у суочавању са овим проблемом. Уколико брига прерасте у анксиозност и панику, то нам ствара још један проблем поред простојећег. Важно је да очувамо ментално здравље и стабилност.
Препоруке:
- Информишите се из поузданих извора, али у томе будите умерени. Препорука је да се претраживање нових информација о вирусу сведе на минимум, па тако, уместо што ћете током дана често проверавати и тражити нове информације, чините то ујутру и увече или време ограничите на пола сата током целог дана.
Релеванте инфомације можете наћи на следећим сајтовима:
www.covid19.rs
www.cdc.gov
www.who.int
- Није срамота осећати страх , разговарајте о својим осећањима са породицом, пријатељима, партнером.
- Уколико се јаве “катастрофичне” мисли (предвиђање негативног исхода будућих ситуација), застаните… таквим мислима појединац верује, доживљава их као чињенице, занемарујући друге вероватније исходе. Тада је добро да своје мисли задржимо у садашњем тренутку - у коме је све у реду.
Истраживања показују да су људи склони да потцењују своје могућности у негативним ситуацијама, а потцењују и то како ће се са њима носити. Размишљајте на начин да сте отпоринији него што мислите.
- Социјална дистанца, не подразумева социјалну изолацију. Уколико смо физички одвојени од пријатеља, то је због безбедности свих нас, али позив, смс или видео чет вам омогућавају да останете у контакту са другима.
- Време које проводите код куће, док сте у изолацији, искористите да завршите своје обавезе или активности које сте дуго одлагали. Можете учити страни језик, уређивати башту, учити нове технике и вештине путем интернета (нпр. декупаж и сл). Бројне књижаре, музеји, позоришта су отворили бесплатан садржај онлине, преко својих званичних сајтова.
- Добар сан је важан за отпорност организама. Добро се наспавајте, вежбајте, храните се здраво и слушајте препоруке стручњака за превенцију.
Нека вам такво понашање постане приоритет, а тренутну ситуацију искористите да из ње изађете оснажени и да сачувате менталну стабилност. Чувањем менталног здравља, чувате и физичко здравље.
- Уколико вам је потребна стручна помоћ , можете позвати кол-центар (одељење Саветовалишта за ментално здравље). Бројеви су 034/500-100; 069/3239122

Саветовалиште за ментално здравље, СКС, Дом здравља Крагујевац

Здравље је наше највеће благо

Ми смо ту да Вам помогнемо да унапредите Ваше здравствено стање и пребродите тешкоће