Радно време:
Понедељак – Петак
07 – 20ч

Суботом
08 - 18ч

Недељом
(дежурни објекти)
08 – 18ч

Радно време по службама

Скрининг

Скрининг


СКРИНИНГ ПРЕГЛЕДИ У СЛУЖБИ ЗА ЗДРАВСТВЕНУ ЗАШТИТУ ОДРАСЛОГ СТАНОВНИШТВА У ДОМУ ЗДРАВЉА

Скрининг прегледима се испитује популација здравих људи како би се пронашли они који имају предиспозиције за настанак болести, односно они који већ имају болест у раној фази без симптома.
Организовани скрининг представља масовно позивање циљне популације на тестирање и тумачење скрининг тестова.

У Дому здравља, Служби за здравствену заштиту одраслог становништва спроводи се организовани скрининг за карцином дебелог црева.
Пацијенти се позивају телефоном код изабраног лекара, циљна група је популација од 50 до 74 године старости и млађи који имају позитивну породичну анамнезу. Изабрани лекар, након узимања анамнестичких података, шаље пацијента у лабораторију, где се ради тест на окултно крварење у столици, који је веома једноставан за извођење. Ако је тест позитиван, особа се упућује ког гастроентеролога ради даље дијагностике. Овај скрининг преглед понавља се једном у две године.

Скрининг за рано откривање Дијабетеса тип 2 обухвата попуњавање Упитника процене ризика за обољевање од Дијабетес мелитуса тип 2 и мерење гликемије из капиларне крви. Зависно од резултата упитника и вредности гликемије ради се ОГТт.

Скрининг за рано откривање кардио васкуларних болести подразумева преглед, очитавање ЕКГ-а и по потреби консултативни преглед интернисте. Циљна група су мушкарци од 35 до 69 година старости и жене од 45 до 69 година старости.

Скрининг за депресију подразумева попуњавање упитника самопроцене за депресију.
Јако је важно да се пацијенти одазову на позив, јер се на тај начин одлаже појава болести и започиње лечење када је најефикасније.

Регионална цитолошка лабораторија

У оквиру Дома здравља у Крагујевцу почела је сa радом регионална цитолошка лабораторија за рано откривање рака грлића материце, у којој ће годишње моћи да се прегледа око 50. 000 жена из Шумадије и Поморавља. Лабораторија је отворена у здравственој станици број 4 “Др Моша Ели”, у Улици Светозара Марковића бр. 23, а опремање су помогли локална самоуправа и Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут”.

Дом здравља Крагујевац међу првима је отворио Регионалну цитолошку лабораторију, у којој ће се обављати цитолошка дијагностика за организовани скрининг рака грлића материце, за циљну популацију жена из 14 градова и општина шумадијског и поморавског округа.

Отварањем регионалналне цитолабораторије појачавају се капацитети система здравствене заштите за спровођење организованог скрининга рака грлића материце.

Гинеколози из 14 домова здравља у ова два округа ће позвати жене од 25 до 60 година на превентивне прегледе, а плочице са узетим брисом биће послате у Регионалну цитолошку лабораторију.

Осам цитоскринера који су добили сертификате и пет гинеколога који ће радити као супервизори.
Значај је велики јер ћемо тако открити на време уколико има неких промена.


 

Здравље је наше највеће благо

Ми смо ту да Вам помогнемо да унапредите Ваше здравствено стање и пребродите тешкоће