Радно време:
Понедељак – Петак
07 – 20ч

Суботом
08 - 18ч

Недељом
(дежурни објекти)
08 – 18ч

Радно време по службама

Све о вакцини против вируса COVID-19

Све о вакцини против вируса COVID-19

Вакцинацијом до победе!

Пункт за масовну имунизацију против вируса COVID-19, од среде 10.августа, налазиће се на новој локацији у објекту Здравствене амбуланте бр.4 (контејнер у дворишту), у улици Светозара Марковића 23.
Вакцинални пункт ће радит од 07.00 до 14.00 часова од понедељка до петка, а суботом од 08.00 до 14.00 часова.
Недељом, вакцинални пункт неће радити.
Грађанима ће бити на располагању Синофарм и Фајзер вакцина.
Телефони за ближе информације: 064 849 2415, 064 849 2414 и 064 849 2413.


Све информације о вакцинацији можете добити и на порталу: https://www.vakcinacija.gov.rs/

Најчешћа питања и одговори у вези са имунизацијом: https://www.batut.org.rs/index.php?content=2153Вакцине за COVID-19


COVID-19 вакцине су сигурне и ефикасне. Након што се у потпуности вакцинишете, можете почети да радите неке ствари које сте морали да престанете због пандемије.
Кључне ствари које треба знати:
COVID-19 вакцине су сигурне и ефикасне.
Можда ћете имати нежељене ефекте након вакцинације, али они су нормални.
Обично су потребне две недеље након потпуне вакцинације да би тело изградило заштиту (имунитет) против вируса који узрокује COVID-19.
Вакцине ће постати широко доступне у наредним месецима. Пронађите COVID-19 вакцину.
Људи који су били потпуно вакцинисани могу почети да раде неке ствари које су престали да раде због пандемије.

Све о вакцинама 1
Све о вакцинама 2
Све о вакцинама 3
Све о вакцинама 4
Све о вакцинама 5
Све о вакцинама 6
Све о вакцинама 7


Ефективност

Шта знамо

COVID-19 вакцине ефикасно спречавају добијање COVID-19.
Након што се потпуно вакцинишете, можда ћете моћи да почнете да радите неке ствари које сте престали да радите због пандемије.
Студије показују да вакцине против COVID-19 ефикасно спречавају добијање COVID-19. Узимање COVID-19 вакцине такође ће вам помоћи да се озбиљно не разболите чак и ако се COVID-19 разболи.

Вакцинација COVID-19 је важан алат који нам помаже да се вратимо у нормалу. Сазнајте више о предностима вакцинације.
Кад сте потпуно вакцинисани
Људи који су били потпуно вакцинисани могу почети да раде неке ствари које су престали да раде због пандемије.и вам је потребан рецепт за лекове које редовно узимате, контактирајте лекара телефоном.


Шта можете почети да радите ко сте у потпуности вакцинисани:

Можете се окупљати у затвореном са потпуно вакцинисаним људима без ношења маске или раздвајања од 2 метра.
Можете се окупљати у затвореном са невакцинисаним људима било које старосне доби из једног другог домаћинства (на пример, у посети код рођака који сви живе заједно) без маски или раздвојених 2 метра, осим ако било која од тих особа или неко с ким живе имају повећани ризик од озбиљних болест од COVID-19.
Ако путујете у Републици Србији, не морате да се тестирате пре или после путовања или ауто-карантина након путовања.
Пре путовања изван Републике Србије морате пажљиво обратити пажњу на ситуацију на међународном одредишту.
НЕ требате се тестирати пре одласка из Републике Србије, осим ако то одредиште не захтева.
И даље морате показати негативан резултат теста или документацију опоравка од COVID-19 пре него што се укрцате на лет за Сједињене Државе.
Требало би да се тестирате 3-5 дана након међународног путовања.
НЕ требате самокарантенирати по доласку у Сједињене Државе.
Ако сте били у близини некога ко има COVID-19, не морате се клонити других или се тестирати ако немате симптоме.
Међутим, ако живите у групном окружењу (попут поправне или притворске установе или групне куће) и налазите се у близини некога ко има COVID-19, ипак треба да се држите даље од других 14 дана и тестирате се, чак и ако немате симптоме.
Шта треба да радите даље

Шта треба да радите даље?

За сада, ако сте у потпуности вакцинисани:

И даље би требало да предузмете кораке да заштитите себе и друге у многим ситуацијама, као што је ношење маске, удаљавање од других најмање 2 метра и избегавање гужве и слабо проветрених простора. Предузмите ове мере предострожности кад год сте на јавним местима:
Окупљање са невакцинисаним људима из више од једног домаћинства.
Посета невакцинисаној особи којој је повећан ризик од тешке болести или смрти од COVID-19 или која живи са особом повећаног ризика.
И даље бисте требали избегавати већа окупљања.
Ако путујете, и даље треба да предузмете кораке да заштитите себе и друге. И даље ћете морати да носите маску у авионима, аутобусима, возовима и другим облицима јавног превоза, као и у транспортнимчвориштима као што су аеродроми и станице. Потпуно вакцинисани међународни путници који стижу у Републику Србију и даље морају да се тестирају у року од 3 дана од лета (или покажу документацију о опоравку од COVID-19 у последња 3 месеца), а и даље би требало да се тестирају 3-5 дана након путовања.
И даље треба да пазите на симптоме COVID-19, посебно ако сте били у близини некога ко је болестан. Ако имате симптоме COVID-19, требало би да се тестирате и држите се куће и даље од других.
И даље ћете морати да следите смернице на свом радном месту.

Шта знамо и шта још увек учимо

Знамо да су COVID-19 вакцине ефикасне у спречавању COVID-19 болести, посебно тешке болести и смрти.
Још увек сазнајемо колико су вакцине ефикасне против варијанти вируса који узрокује COVID-19. Први подаци показују да вакцине могу деловати против неких варијанти, али би могле бити мање ефикасне против других.
Знамо да други кораци превенције помажу у заустављању ширења COVID-19 и да су ови кораци и даље важни, чакк и док се примају вакцине.
Још увек сазнајемо колико добро COVID-19 вакцине спречавају људе да шире болест.
Рани подаци показују да вакцине могу да спрече људе да шире COVID-19, али све више учимо како се број вакцинисаних повећава.
Још увек сазнајемо колико дуго вакцине против COVID-19 могу заштитити људе.
Као што знамо више, здравствени органи ће наставити да ажурирају препоруке и за вакцинисане и за невакцинисане људе.
Док не сазнамо више о тим питањима, сви - чак и људи који су вакцинисани - треба да наставе да предузимају кораке да заштите себе и друге када им се то препоручује.

Схватамо да ће неке људе можда бринути вакцинација сада када су COVID-19 вакцине доступне у Републици Србији. Иако се више COVID-19 вакцина развија што је брже могуће, рутински процеси и поступци остају на снази како би се осигурала безбедност сваке вакцине која је одобрена за употребу. Безбедност је главни приоритет а постоји много разлога за вакцинацију.

Може ли ми вакцина против COVID-19 разболети од COVID-19?

Не. Ниједна од COVID-19 вакцина не садржи живи вирус који узрокује COVID-19, тако да од COVID-19 вакцине не можете да се разболите од COVID-19. Чињенице о COVID-19 вакцинама:
Испод је резиме користи од вакцинације против COVID-19 на основу онога што тренутно знамо.
Вакцинација против COVID-19 ће вам помоћи да не добијете COVID-19
Све вакцине против COVID-19, које су тренутно доступне у Републици Србији, показале су се високо ефикасним у спречавању COVID-19.
Сазнајте више о различитим COVID-19 вакцинама.
Све вакцине против COVID-19 које су у развоју пажљиво се процењују у клиничким испитивањима и биће одобрене или одобрене само ако после вакцинисања буде знатно мања вероватноћа да ћете добити COVID-19.
На основу онога што знамо о вакцинама за друге болести и раних података из клиничких испитивања, стручњаци верују да вакцина против COVID-19 такође може спречити да се озбиљно разболите чак и ако добијете COVID-19.
Ако се вакцинишете, такође можете заштитити људе око себе, посебно људе са повећаним ризиком од тешке болести од COVID-19.
Стручњаци настављају да спроводе више студија о ефекту вакцинације против COVID-19 на тежину болести од COVID-19, као и о његовој способности да спречи људе да шире вирус који узрокује COVID-19.

Вакцинација COVID-19 је сигурнији начин за помоћ у изградњи заштите од COVID 19

COVID-19 може имати озбиљне компликације опасне по живот и не постоји начин да се зна како ће COVID-19 утицати на вас. А ако се разболите, могли бисте проширити болест пријатељима, породици и другима око себе.
Клиничка испитивања свих вакцина морају прво показати да су безбедна и ефикасна пре него што било која вакцина може бити одобрена за употребу, укључујући вакцине против COVID-19. Познате и потенцијалне користи вакцине COVID-19 морају премашити познате и потенцијалне ризике вакцине за употребу према ономе што је познато као хитно одобрење за употребу (ЕУА).
Погледајте видео о томе шта је ЕУА.
Добијање COVID-19 може понудити неку природну заштиту, познату као имунитет. Тренутни докази сугеришу да је поновна инфекција вирусом који узрокује COVID-19 неуобичајена у 90 дана након почетне инфекције. Међутим, стручњаци не знају са сигурношћу колико траје ова заштита, а ризик од тешких болести и смрти од COVID-19 далеко је већи од било какве користи од природног имунитета. Вакцинација COVID-19 ће вам помоћи да се заштитите стварањем одговора у виду антитела (имунолошки систем), а да не будете болесни.
И природни имунитет и имунитет произведен вакцином важан су део болести COVID-19 о којој стручњаци покушавају да сазнају више, а здравствени органи ће обавештавати јавност чим нови докази постану доступни.

Вакцинација COVID-19 биће важан алат који ће помоћи у заустављању пандемије

Ношење маски и социјално удаљавање помажу вам да смањите шансе да будете изложени вирусу или да га ширите другима, али ове мере нису довољне. Вакцине ће радити са вашим имунолошким системом, тако да ће бити спреман за борбу против вируса ако сте изложени.
Комбинација вакцинисања и придржавања препорука за заштиту себе и других пружиће најбољу заштиту од COVID-19.
Заустављање пандемије захтева коришћење свих алата које имамо на располагању. Како стручњаци сазнају више о томе како вакцинација против COVID-19 може помоћи у смањењу ширења болести у заједницами, здравствени органи ће наставити да ажурирају препоруке за заштиту заједнице користећи најновије науке.

COVID-19 вакцине уче наш имунолошки систем како препознати и борити се против вируса који узрокује COVID-19. Обично су потребне две недеље након вакцинације да тело изгради заштиту (имунитет) против вируса који узрокује COVID-19. То значи да је могуће да особа и даље може добити COVID-19 пре или непосредно након вакцинације, а затим се разболети јер вакцина није имала довољно времена да пружи заштиту. Људи се сматрају потпуно заштићенима две недеље након њихове друге дозе вакцине Пфизер-БиоНТецх или Спутњик В односно три недеље после друге дозе вакцине Синофарм.

Треба да наставите да користите све доступне алате за заштиту себе и других док се потпуно не вакцинишете. Након што се потпуно вакцинишете, можда ћете моћи да почнете да радите неке ствари које сте престали да радите због пандемије.


Здравље је наше највеће благо

Ми смо ту да Вам помогнемо да унапредите Ваше здравствено стање и пребродите тешкоће