Радно време:
Понедељак – Петак
07 – 20ч

Суботом
07 -20ч

Недељом и празником
(дежурни објекти)
07 – 19ч

Радно време по службама

Светски дан борбе против рака

Актуелности » Светски дан борбе против рака

У оквиру Календара здравља 4. фебруар се у свету и код нас обележава као Светски дан борбе против рака.
Тренутно, 8,2 милиона људи умире од рака широм света сваке године, од чега 4 милиона људи умре прерано (старости од 30 до 69 година). Сваке године у Србији се дијагностикује око 36.000 нових случајева рака и више од 20.000 особа умре од малигних болести. Током последње деценије оболевање од рака у Србији порасло је. Мушкарци у нашој средини највише оболевају од рака плућа, дебелог црева, простате, мокраћне бешике и желудца. Код жена малигни процес се најчешће локализује на дојци, дебелом цреву, плућима, грлићу материце, телу материце и панкреасу.
Као што рак утиче на све на различите начине тако и сви људи имају моћ да предузму различите активности како би се смањио утицај који рак има на појединце, породице и заједнице.
Тим превентивног центра Дома здравља Крагујевац поводом тог дана организовао је акцију у обданишту „Лептирић“ одређивања нивоа шећера у крви, одређивање БМИ, мерење крвног притиска, скрининг за дијабетес, упитник за исхрану. Појачан је рад кроз ординацију изабраних лекара, гинеколога и патронажних сестара, дељење едукативно промотивног материјала. Ове активности организују се у циљу подизања свести људи о превенцији као леку, како би на време почели да бринемо о свом здрављу, уз здрав стил живота и редовне превентивне прегледе.

Здравље је наше највеће благо

Ми смо ту да Вам помогнемо да унапредите Ваше здравствено стање и пребродите тешкоће