Радно време:
Понедељак – Петак
07 – 20ч

Суботом
07 -20ч

Недељом и празником
(дежурни објекти)
07 – 19ч

Радно време по службама

Светски дан дијабетеса 14.11.2020.

Glavni meni » За запослене » Актуелности » 2020 » Светски дан дијабетеса 14.11.2020

Светски дан дијабетеса се широм света обележава 14. новембра, и представља највећу светску кампању у борби против ове болести са циљем подизања свести јавности у вези значајног јавно здравственог проблема. Дијабетес се данас убраја међу најчешћа обољења у свету, а то се објашњава модерним стилом живота и повећањем спољашњих узрочних фактора међу којима најзначајније место имају гојазност и одсуство физичке активности.

Ове године, Светски дан дијабетеса је посвећен медицинским сестрама и њиховој значајној улози у пружању подршке оболелима од дијабетеса. Са растом броја оболелих од дијабетеса у свету, улога медицинских сестара и другог здравственог особља постаје све важнија у управљању дијабетесом.

Медицинске сестре играју кључну улогу у:
- промоцији здравог стила живота
- борби против фактора ризика за настанак типа 2 дијабетеса
- раном откривању дијабетеса и започињању правовременог лечења
- спречавању појаве компликација путем обуке пацијената за самоконтролу дијабетеса и психолошке подршке оболелим особама.

Дијабетес у Србији

Дијабетес је пети водећи узрок умирања и пети водећи узрок оптерећења болестима.
Процењује се да око 8,1% одраслог становништва (465.000) Србије зна да има дијабетес.
Код приближно 38% оболелих (245.000) дијабетес није дијагностикован, тако да укупан број оболелих (откривених и не откривених случајева) износи око 710.000.
Половину оболелих чини радно способно становништво.
Дијабетес се често открива случајно, када је болест узнапредовала и компликације наступиле. Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, готово 1/3 пацијената већ има једну или више касних компликација у тренутку постављања дијагнозе дијабетеса.
У нашој земљи од ове болести годишње умре око 3000 особа. У 2019. години Србија је на основу стандардизоване стопе морталитета од 14,8 на 100.000 становника припадала групи европских земаља са високим стопама умирања од ове болести.

Здравље је наше највеће благо

Ми смо ту да Вам помогнемо да унапредите Ваше здравствено стање и пребродите тешкоће